Bez kategorii

Przedświąteczne przygotowania

Jeśli święta mają być przyjemne również dla gospodyni, przygotowania należy rozłożyć w czasie. Ja już wyprasowałam fioletowy obrus oraz dzierganą na szydełku narzutę na wierzch stołu. Mam już ćwikłę, która jest fantastycznym dodatkiem do mięs.

Dwa kilogramy buraków ugotowałam tak, by były jeszcze lekko twardawe. Należy je zetrzeć na tarce z tymi oczkami , które wykorzystujemy do przygotowywania placków ziemniaczanych. Pięć wąskich lasek chrzanu obrałam i również starłam. Wykorzystałam w tym celu nie nakładkę do starego robota Zelmera. W dziesięć minut miałam olbrzymią misę ćwikły, bez płaczu i wycierania kataru. Doprawiłam ją solą, cukrem, sokiem z dwóch cytryn i octem jabłkowym. Moja ćwikła była delikatna w smaku, czyli jej opary nie szły boleśnie w nos. Mam jednak zamiar kupić jeszcze jedną laskę chrzanu i doprawić jeden z dwóch litrowych słoików, by jego zawartość była ostrzejsza. Dodatek do wędlin poczeka do świąt w lodówce: wersja mocna i łagodna.

Dwa kilogramy schabu podzieliłam na pół i rozcięłam tak, że w przekroju linia cięcia przypominała spiralę. Powstały płat mocno sklepałam tłuczkiem z obu stron. Na mięsie rozłożyłam farsz z odparzonych grzybów leśnych ze smażoną na maśle cebulką. Doprawiłam majerankiem, rozmarynem, solą, pieprzem i zawinęłam roladę. Owinęłam ją w folię i włożyłam do zamrażarki. Mięso wyciągnę dzień przed Wigilią. Do rękawa wsadzę również jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie i cebulę.

Drugą roladę zrobiłam z suszonej moreli i słodkiej figi. Owoce posiekałam i namoczyłam w zalewie z miodu, soku z cytryny, imbiru, kardamonu i soli. Po zawinięciu mięso posypiałam tymiankiem.  Schab trafił do zamrażarki.

Mam już opłatek oraz wybrane do panierowania kapelusze podgrzybków. Dwudziestego trzeciego namoczę je w mleku, a w Wigilię spanieruję jak kotlety schabowe. Dziś zrobię z Michałkiem ciasto na pierniczki. Jak odleży dobę w lodówce, wypiek będzie smaczniejszy. A za dwa dni być może zrobimy z synem ozdobne czekoladki. Muszę jednak kupić malutkie woreczki z celofanu, by je potem ozdobnie zapakować i powiesić na choince.

***

 

3 thoughts on “Przedświąteczne przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *