Dostaliśmy od Przyjaciół z Podkarpacia marynowaną paprykę, która smakiem zachwyciła nie tylko nas, ale też naszych gości. Postanowiłam uchować przepis Marii od zapomnienia i wykorzystać do uzupełnienia spiżarni. Człowiek je również oczami, więc moje przetwory robię w ozdobnych słoiczkach. Można wykorzystywać je przecież wielokrotnie przez lata, niekiedy tylko zakrętki należy wymienić na nowe. Czyż te beczułki nie wyglądają apetycznie?
Zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli.
Do każdego słoiczka: 4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, szczypta kolendry, liść laurowy.
Paprykę – pociętą w długie paski (pozbawione białego miąższu), ułożoną pionowo w wyparzonych słoikach – należy pasteryzować 3-5 minut. Jeśli będziemy gotować ją dłużej, nie będzie chrupiąca, lecz rozgotowana – mażąca się.
Ja nie miałam kolendry, więc zamieniłam ją na kulki jałowca. Na 24 słoiczki 700ml potrzebowałam 5 porcji zalewy. Cztery z nich zrobiłam wedle przepisu Przyjaciółki, a w piątej ocet zastąpiłam octem jabłkowym 6%. Dzięki temu moja zalewa była nieco bardziej aromatyczna.
Wśród zimowych zapasów zalazły się również: domowy keczup, paprykowa salsa, ogórki w curry i kurkumie oraz czekośliwka, którą Jacek uwielbia (muszę dorobić, bo ubyło słoiczków). Moja mama naszykowała natomiast dżem truskawkowy i jeżynowy, dżem z cukinii (jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale ponoć rewelacyjny) oraz moje ulubione buraki z papryką.
***
Mogłabym prosić o przepis na buraki z papryką, też bardzo lubię a jestem ciekawa twojego przepisu.
„Czegoś tak pysznego z buraków w życiu nie jadłam! Moja mama przywiozła mi w słoiczkach sałatkę, na którą przepis wyczytała niegdyś w kolorowej prasie i spisała do zeszytu. Potrzebne składniki:
6 kg buraków,
1,5 kg papryki czerwonej,
7 dużych cebul,
0,5 litra octu 10%,
3/4 szklanki cukru,
woda, sól.
Buraki należy ugotować, lecz nie rozgotować! Do pustego garnuszka wlać pół litra octu i szklankę wody. Dodać dwie czubate łyżki soli i 3/4 szklanki cukru. Zagotować zalewę i następnie gotować przez 5 minut. Do zalewy wrzucić pokrojoną drobno w kostkę cebulę i paprykę. Gotować 5 minut. Potem wrzucić starte na tarce z grubymi oczkami buraki. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Gorące buraki włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
Wychodzi 18 słoików 250ml. Cudowne w smaku dodatek do obiadu, dużo bardziej bogaty w aromat, niż w przypadku standardowych buraczków. Czerwona papryka zrobiła swoje…
***”
Hehehe oprócz tej papryki …. akurat ten przepis tez mamy 😉
takie papryki to skarb na zimę 🙂 robię podobnie
z mojej strony polecam również paprykę marynowaną z miodem
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/08/papryka-marynowana-z-miodem.html
pozdrawiam!
na zimę na pewno się przydadzą. zastąpią pomidory.
http://ocetjablkowy.blog.pl
bardzo ciekawy pomysł! zobacz moją faszerowaną paprykę
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/08/blog-post_5490.html
pyszna papryczka, dzięki za przepis, ja zapraszam do siebie na wyrób pysznych domowych serów, wina, cydru i miodu http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
MYŚLĘ, ŻE FAKTYCZNIE MOGĄ BYĆ PYSZNE, ALE ILE POTRZEBA WODY DO ZALEWY I ILE SOLI??
POZDRAWIAM SERDECZNIE
Wszystko jest we wpisie 😀
A po jakim czasie takie cudo można już jeśc?
Ja jadłam po kilku dniach, bo mnie ciekawość zżerała. Ale im dłużej poleży, tym bardziej papryka zmięknie i wysyci się smakiem
Ja cebulkę podsmażam na oleju. Polecam, sałatka nabiera nieco innego, ale również pysznego smaku
Uwielbiam paprykę. Zapraszam na krem z pieczonych pomidorów i npapryki
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/10/krem-z-pieczonych-pomidorow-i-papryki.html
Pozdrawiam
Polecam przetwory z warzyw i owoców http://www.ewa-gotuje.pl/warzywa-i-owoce-k4.html
Mmmm…Papryczki wyglądają pięknie, mam wrażenie, że robi się je dość łatwo, chyba spróbuję!
Smakują też bardzo dobrze, bo są słodkawe zamiast kwośno-octowych:) A od siebie polecam gruszki w delikatnej zalewie octowej: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/44-100033-gruszki_w_delikatnej_zalewie_octowej.html
Super sprawa, pozdrawiam.
Polecam też pomidory marynowane
http://inews.com.pl/WordPress3/pomidory-w-occie
A jak się robi czekośliwki?
http://kurlandia.blog.onet.pl/2014/09/15/czekosliwka/
Apetycznie. Polecam również pastę paprykową – http://www.stachurska.eu/?p=17494 .
Smacznie i zdrowo. Pozdrawiam i zapraszam na zdrowe przepisy http://www.lekarz4u.net/zdrowe-przepisy.htm
Uwielbiam cieszyć się smakiem lata w samym środku zimy, jakże miło jest sięgnąć po słoik ze swej spiżarenki 🙂
papryczka rewelacyjna.
Zapraszam na grzybki marynowane.
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/09/grzybki-marynowane.html
Uwielbiam taką paprykę, polecam też moje przetwory:)
http://bulkazchlebem.pl/tematy/przetwory
Zapraszam na smaczne pomysły na domowe obiady z podziałem na dni tygodnia http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
A ja polecam przepis na kiełbasę ze słoika:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/11/kiebasa-ze-soika.html
Robimy podobnie paprykę, z tym że nie dodawaliśmy kolendry czy jałowca. Spróbujemy jeszcze kilka słoików z tymi dodatkami . Mam nadzieję że będą pyszne.
Jeden słoiczek dla mnie 😉
Hmm a jaka ilość papryki do tej ilości zalewy na te 24 słoiczki?:)