Szybkowar jest cudownym wynalazkiem. Kawałki szynki wieprzowej wrzuciłam do garnka, wrzuciłam pół kostki rosołowej, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i zalałam wodą. Zamknęłam naczynie i po osiągnięciu pełnego ciśnienia, gotowałam 30 minut na palniku (moc 4 z 9). Potem otworzyłam garnek, dołożyłam dwie papryki pokrojone w duże kawałki, pokrojone cztery pomidory bez skórki. Zamknęłam szybkowar i po osiągnięciu ciśnienia gotowałam pięć minut. Potem pozostało dosolić, dodać czerwonej słodkiej papryki, trochę chilly, majeranek. No i dogotowałam osobno kluseczki, które miałam wcześniej ususzone do zacierki na mleku. Pyyyycha. Mięsko kruchusieńkie, nasączone smakiem wywaru. Następnym razem paprykę podpiekę w piekarniku i ściągnę skórkę. Oszacuję różnicę i dam znać.
Szybkowar trzeba mieć! Nie ucieka tyle witamin z potraw, gotuje się szybko i smacznie. Naprawdę bardzo proste w obsłudze urządzenie.
***
Ja w szybkowarze gotuję rosół, wychodzi zawsze wspaniale :).
A jak?
Mięso zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia bez zamykania pokrywy. Jak zawrze, odszumowuję, dodaję warzywa i przyprawy – wedle uznania. Zamykam i gotuję 45 minut. Rosół wychodzi jak marzenie. Robię z samego drobiu, jak się akurat jakiś krnąbrny kogut trafi.
U mnie w domu szybkowar wybuchł i poparzył głęboko brzuch i klatkę piersiową mojego taty. Widziałam to i byłam przerażona. Pewnie coś zrobił nie tak, nie wierzę, że tak sam z siebie wybuchł, jednak strach przed szybkowarem u mnie pozostał i przy dwójce małych dzieci w domu boję się gotować w szybkowarze.
Tam jest zawór bezpieczeństwa. Widać, kiedy ciśnienie jest zbyt wysokie. Wtedy należy zredukować palnik z 9 na 3-4. Zawór obniża się, a szybkowar jest bezpieczny.
Iga, czy możesz podać nazwę swojego szybkowaru? Planuję właśnie kupić i nie mogę się zdecydować?
http://www.homebook.pl/produkty/12613452/dla-domu-do-kuchni-i-jadalni-do-gotowania-szybkowary-szybkowar-stal-nierdz