Bez kategorii

Sorbet

Lubię napoje cytrynowe. Przeraża mnie jednak lista „E”, która zawarta jest w składzie produktu. Można więc zrobić pyszny napój w warunkach domowych i nie truć się konserwantami i sztucznymi barwnikami. Jak? Potrzebne są 3 cytryny i pół szklanki cukru.

Szklankę wody zagotowujemy z połową szklanki cukru. Po ostudzeniu dodajemy sok z trzech cytryn, przecedzony przez sitko. Potem mieszamy i wkładamy do zamrażarki. Gdy napój zamarza, trzeba go kilkukrotnie przemieszać. Ciecz, ze względu na obecność cukru, nie zamieni się w lód, lecz w orzeźwiający sorbet. Gdy zalejemy go gazowaną wodą mineralną, otrzymamy domowy napój typu Sprite.

Całkiem pyszna mikstura na upalne dni.

***

6 thoughts on “Sorbet

Skomentuj ~Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *