Czegoś tak pysznego z buraków w życiu nie jadłam! Moja mama przywiozła mi w słoiczkach sałatkę, na którą przepis wyczytała niegdyś w kolorowej prasie i spisała do zeszytu. Potrzebne składniki:
6 kg buraków,
1,5 kg papryki czerwonej,
7 dużych cebul,
0,5 litra octu 10%,
3/4 szklanki cukru,
woda, sól.
Buraki należy ugotować, lecz nie rozgotować! Do pustego garnuszka wlać pół litra octu i szklankę wody. Dodać dwie czubate łyżki soli i 3/4 szklanki cukru. Zagotować zalewę i następnie gotować przez 5 minut. Do zalewy wrzucić pokrojoną drobno w kostkę cebulę i paprykę. Gotować 5 minut. Potem wrzucić starte na tarce z grubymi oczkami buraki. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Gorące buraki włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
Wychodzi 18 słoików 250ml. Cudowne w smaku dodatek do obiadu, dużo bardziej bogaty w aromat, niż w przypadku standardowych buraczków. Czerwona papryka zrobiła swoje…
***
Uwielbiam te buraczki! Ja mielę paprykę a buraczki trę na papkę. Niebo w gębie 😀