Bez kategorii

Buraczki ze słoika.

Czegoś tak pysznego z buraków w życiu nie jadłam! Moja mama przywiozła mi w słoiczkach sałatkę, na którą przepis wyczytała niegdyś w kolorowej prasie i spisała do zeszytu. Potrzebne składniki:

6 kg buraków,

1,5 kg papryki czerwonej,

7 dużych cebul,

0,5 litra octu 10%,

3/4 szklanki cukru,

woda, sól.

Buraki należy ugotować, lecz nie rozgotować! Do pustego garnuszka wlać pół litra octu i szklankę wody. Dodać dwie czubate łyżki soli i 3/4 szklanki cukru. Zagotować zalewę i następnie gotować przez 5 minut. Do zalewy wrzucić pokrojoną drobno w kostkę cebulę i paprykę. Gotować 5 minut. Potem wrzucić starte na tarce z grubymi oczkami buraki. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Gorące buraki włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.

Wychodzi 18 słoików 250ml. Cudowne w smaku dodatek do obiadu, dużo bardziej bogaty w aromat, niż w przypadku standardowych buraczków. Czerwona papryka zrobiła swoje…

***

1 thought on “Buraczki ze słoika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *