GOTUJEMY, KREATYWNIE

Temperówka do jarzyn

Domowe przetwory mogą być doskonałym prezentem, gdy odwiedzamy bliskich znajomych, jednak trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować. Nie każdy ma zacięcie do carvingu, ale temperówkę do marchewki obsłuży nawet dziecko. Poniżej „przydaś” wyszperany w sklepie Flying Tiger Copenhagen za 6 złotych. Marchewkę oczyścić można za pomocą obieraczki, która znajduje się po drugiej stronie urządzenia. Im bardziej kanciasta będzie nasza marchew po obraniu, tym ciekawszą koronkę uzyskamy po wykorzystaniu temperówki.

Takie różyczki z warzyw będą pięknie prezentować się w słoiczkach. Nie zapomnijmy o ładnym przykryciu wieczka słoika. Bawełniana szmatka wykończona koronką – przewiązana sznureczkiem jutowym lub satynową wstążką – nada upominkowi luksusowy wygląd. Warto też pomyśleć o etykiecie, na której umieścić możemy nie tylko opis zawartości słoika, ale również kilka miłych słów dla gospodarzy.

Korzystam ze sprawdzonego przepisu na marynatę lub ją modyfikuję: odmieniam część cukru miodem wielokwiatowym, dodaję curry i kurkumę do smaku. Sklepy uginają się od produktów, które są na wyciągnięcie ręki, a jedynym deficytowym „towarem” obecnie jest…czas. Czas, by samodzielnie przygotować coś dla drugiego człowieka. Trzeba włożyć sporo pracy i serca, żeby nadać papryce tak unikatowy, wykwintny smak i wygląd. Taki prezent jest wyjątkowy.

Papryka marynowana

***

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *