Święta kojarzone są przez wiele gospodyń z morderczymi porządkami, staniem przy garach i totalnym wyczerpaniem. Można poczuć magię Bożego Narodzenia. Jak? Należy rozłożyć prace na raty. Teraz należy przygotować i zamrozić świąteczny pasztet oraz faszerowany schab. Nie wiem, jak jest w innych domach, ale my mięso w święta jemy. Cały rok odżywiamy się dość skromnie, więc w święta mamy sposobność pokosztować pysznych, wyjątkowych potraw. Są dania, które robię wyłącznie na wyjątkowe okazje. Rolada i pasztet nie tracą wiele na aromacie, gdy się je wsadzi do zamrażarki i wyjmie na dobę przed konsumpcją. Mięsiwa trzeba tylko szczelnie zamknąć, by nie przesiąkły zapachem z chłodni.
Za kilka dni natomiast warto zrobić pierniczki. One są nawet smaczniejsze, gdy trochę odleżą. Okna? W dwa tygodnie nie wybrudzą się jakoś tragicznie, firany również. Konfitura świąteczna to też zadanie na już, po co czekać do świąt? Przecież i tak jest pasteryzowana. Może warto wcześniej przygotować uszka z grzybami czy pierogi z kapustą? Takie, odgrzane na gorącej patelni, są bardzo smaczne. Uszka wystarczy potem odgrzać w piekarniku pod przykryciem, by nie podsuszyły się zbytnio.
Usiądź spokojnie z ołówkiem w ręce i spisz tematy, które są dla nas w świątecznym okresie istotne. A potem podkreśl te, które można wykonać wcześniej i rozłóż prace w czasie. Mam jakieś takie wewnętrzne przekonanie, że ważniejszy jest panujący – przy wigilijnym stole – nastrój, niż perfekcyjny smak pierogów lepionych ostatkiem sił tuż przed świętami. A może się mylę? 😀
***
Aby poczuć magię Świąt Bożego Narodzenia trzeba pójść do kościoła, zobaczyć stajenkę, najlepiej wybrać się w miejsce, gdzie jest ona przedstawiona jako „żywa”, posłuchać kolęd i pastorałek, obejrzeć wraz z rodziną biblijny film, wybrać się na zimowy spacer, zastanowić się nad własnym życiem, a wszystko po to aby nie zatracić sensu Świąt. Ot cała filozofia i niestety największa bolączką osób, które „nie czują Świąt”. Reszta to tylko dodatek i sama się ułoży 🙂 Pozdrawiam i czekam jak co roku na zdjęcia pięknej choinki 🙂
Racja, święta racja! Mimo wszystko, poczęstunek przygotować trzeba i dom wysprzątać też 🙂
Witam czy moge prosic o przepis na pasztet bo na blogu u Pani nie moge znalesc a wiem ze PAni kiedys Dawala POzdrawiam serdecznie
http://kurlandia.blog.onet.pl/2015/04/01/pasztet-babci-marysi/