Bez kategorii

Skórka pomarańczowa

   Wczoraj dostałam takiego maila…

   „Miałam przyjemność poznać Panią na Targach Przedszkolaka.
Obiecałam przesłać przepis na skórkę pomarańczową (nie kandyzowaną). Tak długo to trwało, ponieważ babcia miała problem z wysłaniem e-maila,ale przepis od niej przesyłam poniżej:

Skórki zalać wodą i moczyć przez 24 godziny. Odlać wodę – następnie znów zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Ponownie zmienić wodę i gotować do miękkości. Odcedzić, pokroić miękkie skórki w paseczki lub drobną kostkę. Zagotować w garnku wodę (dalej podałam proporcje wody i cukru). Dodać cukier i mieszając zagotować. Do wrzącego syropu włożyć pokrojone skórki i gotować 5 minut. Odstawić na 24 godziny. Potem znowu zagotować przez 5 min. Wkładać gorące do słoików. Na 1 kg skórek /suchych/ przeznaczyć l kg cukru. Koniec. Udanych przetworów.

Życzę udanych kulinariów, chociaż muszę się przyznać, że tego jeszcze nie próbowałam 😉 W makowcu smakowały wyśmienicie”.

   Wygląda na pracochłonne zajęcie. Jednak jak patrzę na skład skórek kupowanych w sklepie, ile jest tam chemii, to może warto raz w roku się poświęcić i narobić przetworów? Jestem pewna, że warto! Musze tylko się dowiedzieć, czy skórki z pomarańczy mam obierać i suszyć a następnie magazynować do osiągnięcia 1 kilograma? Jeśli tak, to jak suszyć. Spróbuję się dopytać 🙂

   Dziękuję za przepis. Pozdrawiam ciepło i życzę zdrowia dla Adasia 🙂

***

   „Podane proporcje są na 1 kg suchych skórek, a przecież można zrobić z 0,5 kg. A suszyć można nawet luzem w kuchni ( ja tak robię gdy zbieram skórki dla babci), a kaloryfer jedynie przyspieszy proces 🙂 Teraz jest dobry moment na zbiór skórek i można zaangażować całą rodzinę. Na ten moment dysponuję 4 sztukami suchej skórki. Jeśli potrzeba w miarę możliwości mogę się również przyczynić do wyrobu, przecież wyrzuca się ich teraz bardzo dużo!!!  Ważne, aby wymyć owoce przez obraniem, bo na skórce znajduje się cała tablica Mendelejewa ;-)”.

   Ja ostatnio mam szał na pomarańcze, więc po 4 dziennie nam schodzą. Ale bardzo dziękuję za propozycję. Fajnie spotykać takich ludzi…

2 thoughts on “Skórka pomarańczowa

  1. Czy można wiedzieć ile wody trzeba dodać by zrobić ten syrop? Niestety w przepisie wspomniano o proporcjach cukru, ale nie wody. 🙁 Z góry dziękuję i pozdrawiam. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *