Bez kategorii

Papryka marynowana

Dostaliśmy od Przyjaciół z Podkarpacia marynowaną paprykę, która smakiem zachwyciła nie tylko nas, ale też naszych gości. Postanowiłam uchować przepis Marii od zapomnienia i wykorzystać do uzupełnienia spiżarni. Człowiek je również oczami, więc moje przetwory robię w ozdobnych słoiczkach. Można wykorzystywać je przecież wielokrotnie przez lata, niekiedy tylko zakrętki należy wymienić na nowe. Czyż te beczułki nie wyglądają apetycznie?

Zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli.

Do każdego słoiczka: 4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, szczypta kolendry, liść laurowy.

Paprykę – pociętą w długie paski (pozbawione białego miąższu), ułożoną pionowo w wyparzonych słoikach – należy pasteryzować 3-5 minut. Jeśli będziemy gotować ją dłużej, nie będzie chrupiąca, lecz rozgotowana – mażąca się.

Ja nie miałam kolendry, więc zamieniłam ją na kulki jałowca. Na 24 słoiczki 700ml potrzebowałam 5 porcji zalewy. Cztery z nich zrobiłam wedle przepisu Przyjaciółki, a w piątej ocet zastąpiłam octem jabłkowym 6%. Dzięki temu moja zalewa była nieco bardziej aromatyczna.

Wśród zimowych zapasów zalazły się również: domowy keczup, paprykowa salsa, ogórki w curry i kurkumie oraz czekośliwka, którą Jacek uwielbia (muszę dorobić, bo ubyło słoiczków). Moja mama naszykowała natomiast dżem truskawkowy i jeżynowy, dżem z cukinii (jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale ponoć rewelacyjny) oraz moje ulubione buraki z papryką.

***

28 thoughts on “Papryka marynowana

    1. „Czegoś tak pysznego z buraków w życiu nie jadłam! Moja mama przywiozła mi w słoiczkach sałatkę, na którą przepis wyczytała niegdyś w kolorowej prasie i spisała do zeszytu. Potrzebne składniki:

      6 kg buraków,

      1,5 kg papryki czerwonej,

      7 dużych cebul,

      0,5 litra octu 10%,

      3/4 szklanki cukru,

      woda, sól.

      Buraki należy ugotować, lecz nie rozgotować! Do pustego garnuszka wlać pół litra octu i szklankę wody. Dodać dwie czubate łyżki soli i 3/4 szklanki cukru. Zagotować zalewę i następnie gotować przez 5 minut. Do zalewy wrzucić pokrojoną drobno w kostkę cebulę i paprykę. Gotować 5 minut. Potem wrzucić starte na tarce z grubymi oczkami buraki. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Gorące buraki włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.

      Wychodzi 18 słoików 250ml. Cudowne w smaku dodatek do obiadu, dużo bardziej bogaty w aromat, niż w przypadku standardowych buraczków. Czerwona papryka zrobiła swoje…

      ***”

Skomentuj ~Gość Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *